Een Sneeuw

Het gastschrijverschap van Willem Jan Otten was de aanleiding om één van zijn theaterstukken te gaan spelen. Het NNP koos ‘Een sneeuw,’ weliswaar een stuk van dertig jaar terug, maar nog steeds boeiend en herkenbaar.

Praten in stilte
Het is 1979. Het personage ‘Panda’ is jarig en ongeneeslijk ziek. Zijn strottenhoofd is verwijderd omdat hij kanker heeft, hij kan dus niets zeggen. Een ongemakkelijke situatie op een verjaardag waarbij de hele familie aanwezig is. Hij wil niemand tot last zijn, maar ondertussen weet natuurlijk niemand echt goed met de omstandigheden om te gaan. Maar hoewel Panda de enige is die niets kán zeggen, wordt er door de andere personages ook genoeg verzwegen. Het kamp in Indië, de druk van het vaderschap, een ‘ontheemd heden’; zelfs onderling zijn er meer dan genoeg spanningen. De stilte is soms veelzeggend. Personages zijn gevangen tussen verleden en toekomst, tussen zwijgen en spreken, tussen zichzelf en hun gezin.

Toneelstuk over troost
Een sneeuw, verwijzend naar een gedicht van Leopold, is door Het Toneel Speelt een typisch Hollands familiedrama genoemd. Het NNP heeft het stuk in het Imperiumtheater ten tonele gebracht, met aandacht voor de komische kanten die het stuk zeker ook in zich heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *