Jacoba

Jacoba van Beieren werd geboren in 1401 als dochter van graaf Willem VI van Holland. Op haar 5e werd ze al uitgehuwelijkt, op haar 15e was ze al weduwe. Kort daarna sterft haar vader en erft ze zijn gebieden: ze wordt gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Ze maakt zich sterk voor de belangen van de Hoeken, die lijnrecht tegenover de Kabeljauwen staan. Diverse echtgenoten en heel veel strijdlust later geeft ze zich over aan Filips de Goede, hertog van Bourgondië  en nota bene haar eigen neef. Ze wordt opgesloten in Gent, maar de Hoeken bevrijden haar. Nog drie jaar woedt de strijd en dan zijn beide partijen gedwongen vrede te sluiten. En dan ontmoet Jacoba de liefde van haar leven:  Wat spreekt er meer tot de dichterlijke verbeelding dan een machtige, prachtige vrouw die voor een groot dilemma staat: Liefde voor één man, of haar liefde voor het volk?

Dat zag één man heel goed en hij greep zijn kans. Jan Harmensz. de Marre (1696-1763) schreef het toen zeer populaire treurspel Jacoba van Beieren (1736). Hij had het tot kapitein geschopt en in die rol herhaaldelijk Nederlands-Indië bezocht, tot hij zich toespitste op reizen op papier. Vanaf 1731 bleef hij voorgoed in Nederland, schreef dichtwerken als Batavia (1740) en concentreerde zich op toneel. Tot zijn dood was hij directeur van de Amsterdamse Schouwburg, die een grote bloei beleefde.

Marieke Kettlitz en Olga van Marion staken na het succes van hun bewerking van Scylla de koppen bij elkaar om een ander frans-classicistisch treurspel om te toveren tot een sprankelende  tragikomedie. Twee avonden in september 2011 was er een uitverkocht resultaat met enhousiast publiek: vaderlandsliefde ten top in een stuk over één van de fascinerendste vrouwen in de Nederlandse geschiedenis! En 10 februari 2012 ging het stuk in de herhaling!

Regie: Sanne de Vries
Zang: Olga van Marion
Spelers:

◇ Maartje Heiblom
◇ Annelies Storms
◇ Sander Sauvé
◇ Jorrit Kafoe
◇ Yves van Damme
◇ Dennis Koopman
◇ Coen van Beelen
◇ Ellen Dekker
◇ Anton & Hanne Kraan
◇ Bernard Schelhaas
◇ Marieke Kettlitz
◇ Nina Bouwmeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *