Over NNP

Nieuw Nederlands Peil (NNP) is de studievereniging van de opleiding Nederlands in Leiden. Het NNP organiseert ‘buitenschoolse activiteiten’ voor zijn leden; denk hierbij aan lezingen, open podia, excursies, feesten en studiereizen. Verder houdt het NNP aan het begin van elk collegejaar een boekverkoop voor eerstejaarsstudenten, die daar hun boeken met korting kunnen kopen.

Een selectie uit de activiteiten die meestal elk jaar weer terugkeren:

Sinterklaasviering: de Sint en Piet komen elk jaar een bezoekje brengen aan de leukste studievereniging van Leiden.
Groot Dictee: elk jaar weer de juiste plek voor aankomende neerlandici om te zijn.
Literatuurquiz: test je kennis op het gebied van historische en moderne letterkunde!
– Buitenlandreis: het spektakel van het jaar! Een paar dagen cultuur opsnuiven in ons buurlandje.
Open Podium: een mix van cabaret, literair en muzikaal talent van onze eigen studenten.
Kroegdichten: onder het genot van een biertje  luisteren naar of het voorlezen van (eigen) poëtische werken.

Ook organiseren wij borrels, feesten en bezoeken wij verschillende musea, bioscoop- of televisievoorstellingen!

Om de activiteiten te organiseren zijn er verschillende commissies die elk hun eigen taken hebben. Het bestuur houdt de communicatie binnen en tussen de commissies in de gaten.

Heb jij als NNPlid een leuk idee voor een activiteit, wil je graag bij een commissie of wil je solliciteren naar een functie als bestuurslid voor het jaar ’16/’17? Dan mag je ons natuurlijk altijd mailen: nnpbestuur@gmail.com

Historie

Neerlandici zijn doorgaans goed in het raadplegen van bronnen, maar het achterlaten ervan schijnt een stuk moeilijker te zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de historie van de studievereniging van Nederlands. Na enig rondvragen bleek dat er geschiedschrijving in een van de almanakken moest staan, maar deze ontbrak in onze archiefkast: we moesten informatie inwinnen in de UB.

Wat bleek? Het NNP is een officiële vereniging sinds 2 februari 1999. Hiervoor waren er wel meerdere kleine voorgangers, zoals een feestcommissie en kampcommissie. Onze naam is niet vanzelfsprekend. Er was eerst sprake van dat we De Batavier zouden gaan heten, maar Nieuw Nederlands Peil bleek toch meer in trek. In studiejaar 2013/2014 bestond de vereniging 15 jaar en dus was het tijd voor feest! Er was zelfs een speciale lustrumcommissie aangesteld.

Inmiddels zijn we een paar besturen verder en is nu Onder Professoren gezeteld. Wij, Juul, Charlotte, Nathalie en Ilja, hopen met jullie een ontzettend leuk jaar te beleven, bijvoorbeeld op onze jaarlijkse België-reis,, in een Leids studielokaal voor een lezing of gewoon in een kroeg voor een biertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *